Socialiseren van uw pup houdt in dat hij de wereld om zich moet leren kennen. Hij moet zoveel mogelijk in contact komen met alledaagse dingen zoals; mensen, kinderen, voertuigen, verschillende weerstypen, andere dieren, objecten, verschillende geluiden etc). Als de pup bijvoorbeeld vroeg in aanraking komt met katten zal hij deze later niet snel gaan najagen, het is dan ‘gewoon’ voor hem. Als u de pup gaat socialiseren is het belangrijk dit gedoseerd te doen, ook een pup heeft maar een bepaalde spanningsboog en heeft ook nog veel slaap nodig. Om hem niet te overprikkelen is een goede begeleiding hierin ook van belang.

Daarom is uw pup vanaf 7,5 weken ook al welkom om deel te nemen aan de socialisatie lessen. Hoe eerder hoe beter! De socialisatie periode van een pup ligt tussen de 7-12 weken. Goed socialiseren is van belang omdat uw pup dan minder kans heeft op het ontwikkelen van probleemgedrag, deze zal minder snel angst, agressie en stress gaan vertonen en kan beter om gaan met bijvoorbeeld andere honden en ‘vreemde’ situaties.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 5 honden een gedragsprobleem heeft dat voorkomen had kunnen worden door een betere socialisatie op jongere leeftijd.

Het ‘moeilijke’ aan socialiseren is dat het perse in de leeftijd van 7 tot en met 12 weken moet plaatsvinden (daarom is het ook zo belangrijk dat u uw pup van de fokker tussen 7,5 en 8 weken leeftijd mee naar huis krijgt, en niet later!). Alles wat een pup in deze weken leert, wat hij ziet, waarmee hij kennis maakt en wat hij ervaart zal hem vormen voor de rest van zijn leven. Het werkt ongeveer hetzelfde als een harde schijf van een computer; het wordt geprogrammeerd. Een goede begeleiding vanaf de eerste dag dat de pup in huis is, is dan ook erg belangrijk. VID wil u daar graag bij helpen!